Fleksitar

Fleksitar

Vi kan ikke komme udenom, at Danmark er et landbrugsland, og eksporten af kød er en væsentlig indtægtskilde for de danske landmænd. På den anden side kan det heller ikke ignoreres, at landbrugsindustrien, røde bøffer og flæskesteg er syndere, når det gælder klimaet. Ved at tilpasse vores kost og ikke være blege for at afprøve alternativer til kød, kan vi i flok hjælpe klimaet og miljøet godt på vej. Mange forskellige kostretninger og overbevisninger er kommet frem de seneste år. Både på verdensplan og herhjemme i Danmark.

  • Vil du spise mindre kød kan du f.eks. bestille en vegetar måltidkasse fra Simple Feast her

Især kost, hvor der skæres betydeligt ned for forbruget af kød og animalske produkter, er blevet populære. Det skyldes særligt danskernes øgede bevidsthed om, hvordan madvaner påvirker miljøet og klimaet. Eksempelvis vælger flere og flere at indføre såkaldte kødfrie dage derhjemme og i stedet sætte fokus på grøntsager og planter som proteinkilden i måltiderne. Nogle vælger at blive veganere, som udelukkende spiser plantebaseret. Andre er vegetarer, som ligeledes lever plantebaseret, men supplerer med æg og/eller diverse mælkeprodukter. Har du ikke mod på at gå hele vejen og sige farvel til lørdagskyllingen og flæskestegen juleaften, så kan det være, at ’fleksitar’ måske er noget for dig?

Hvad er en fleksitar?

Der er mange måder at skære ned på kødforbruget. Selvom det er en stor hjælp for klimaet, at alle tænker mere over forbruget af animalske produkter, så er det alene dig, der skal bestemme, hvad du sætter tænderne i. Vil du alligevel gerne have nogle point på samvittighedskontoen, og tænker du, at du sagtens kan undvære kød det meste af tiden? En fleksitar er en person, der er vegetar på deltid. Det betyder, at du primært spiser som en vegetar gør, men af og til vælger du også at spise kød. Det kan for eksempel være, hvis du skal til middag hos andre, eller hvis du skal til et større arrangement, hvor du ikke selv har kontrol over, hvad der serveres.

Som fleksitar kan det blandt andet være oplagt at skifte hakkebøffen ud med en bøf lavet af linser, bønner eller grøntsager. Den øgede bevidsthed om kødprodukters negative indflydelse på klimaet har medført, at både supermarkeder, bloggere og tv-programmer hjælper danskerne med at skifte kødet ud med andre alternativer. Derfor er det blevet væsentligt nemmere for dig at finde frem til vegetariske retter, hvor der ikke er indgået kompromis med smag og konsistens, og hvor du stadig opnår mæthed. Det handler blot om at turde ændre på dine vaner og finde inspiration – kun fantasien sætter grænser i køkkenet.

Andre fordele ved at leve som fleksitar

Du kan bidrage til at skåne miljøet ved i stigende grad at fravælge animalske produkter, men der er også andre fordele ved at leve som fleksitar. Du kan blandt andet være med til at sætte fokus på dyreetik og bæredygtighed, og nogle mener også, at mindre kød har en positiv effekt på helbredet og sundheden. Din pengepung vil også takke dig, hvis kød udgør en mindre del af dit madbudget. Det er nemlig betydeligt billigere at leve plantebaseret og skifte kød ud med eksempelvis bønner og linser. Både bønner og linser findes i et hav af forskellige udgaver, hvilket inviterer dig til at eksperimentere med forskellige opskrifter og få stimuleret dine sanser.

Med måltidskasser bliver det ikke nemmere at komme i gang med at spise mindre kød. Du kan læse mere om måltidskasser her, og vegetariske og veganske måltidskasser her.

0 comments on “FleksitarAdd yours →

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *