Veganer

Veganer

En veganer spiser ingen former for kød, fjerkræ, fisk og skaldyr. Derudover er produkter fra dyr heller ikke en del af en vegansk kost. Veganere spiser derfor eksempelvis heller ikke mælkeprodukter og æg – og heller ikke honning, da det produceres af bier. Det betyder også, at veganere afholder sig fra brød, kager og anden spise, hvor produkter fra dyr indgår. Omdrejningspunktet for en vegansk kost er, at dyr skal undlades at udsættes for smerte og død, og i stedet skal dyrene have rig mulighed for at have et frit liv.

  • Hvis du vil kick starte din veganske livsstil, så kan du bestille en vegansk måltidskasse hos Simple Feast

Veganisme som livsstil

Veganisme er en kostretning, der over de sidste par år er blevet særdeles populær blandt mennesker verden over. Ligesom der findes flere typer mennesker, findes der også mange forskellige typer veganer. Nogle har valgt udelukkende at leve med en vegansk kost, men tager du udgangspunkt i The Vegan Society’s egen definition af veganisme, så er det en livsstil. Det betyder, at, da veganere har devicen om, at dyr ikke skal lide smerte eller dø, så gælder det alle aspekter i det menneskelige liv, hvor dyr indgår. Derfor er der flere veganere, der ikke går i lædertøj og bruger andre materielle genstande fremstillet på bekostning af dyr. Hestevæddeløb, zoologiske haver og andet underholdning, hvor dyr indgår, forkaster en vegansk livsstil også. Læs mere om veganske måltidskasser her.

Veganisme, kalorier og næring

Fjerner du pludseligt animalske produkter fra din kost, skal du være opmærksom på, at du får nok kalorier og næringsstoffer. Ganske vist er det sundt at implementere flere grøntsager i kosten, men der er ikke mange fibre og megen næring i en gnaveagurk og salatblade fra et iceberg. I en vegansk kost er det derfor vigtigt, at du vælger grove og fiberrige grøntsager såsom forskellige kåltyper, rodfrugter og svampe.

De fleste associerer ’proteiner’ med en stor bøf, et kyllingelår eller æg, og derfor kan det – for nogle – være en gåde at finde ud af, hvordan en vegansk kost kan indeholde proteiner. Men det er faktisk ikke svært. Plantebaserede fødevarer indeholder i sig selv proteiner – især linser, bønner og diverse nødder. Derudover har fødevareproducenter efterhånden gjort det lige så nemt at leve vegansk som ikke-vegansk, da hylderne i supermarkederne bugner med veganske alternativer.

Veganisme og vitaminer

Foruden at være opmærksom på at få kalorier og fibre nok, er der flere vitaminer, du skal undersøge, om du får en tilstrækkelig mængde af. B12-vitamin findes naturligt i produkter fra de animalske fødevarer, hvorfor en veganer ikke får B12-vitamin gennem kosten. Dog er der forholdsvist lette løsninger på dette problem. Først og fremmest kan du tage et kosttilskud med B12-vitamin. For det andet findes B12-vitamin i nogle typer plantemælk og i andre veganske alternativer til mælkeprodukter. D-vitamin får du naturligt gennem solens stråler, men når det bliver sent lyst og tidligt mørkt, kan det være svært at få tilstrækkeligt D-vitamin herfra.

Da en vegansk kost ikke indeholder fede fisk som laks, makrel og sild, der ellers indeholder gode mængder D-vitamin, kan D-vitaminet nemt fås som kosttilskud. Det samme gælder omega-3, som også primært fås gennem fede fisk. Omega-3 kan i stedet fås gennem chia- og hampefrø samt valnødder eller som et kosttilskud – også i vegansk udgave. For at være sikker på, at du får nok vitaminer og mineraler, anbefales det, at du bliver konsulteret hos din læge.

Vegetar

Vegetar

  • Er du vegetar eller vil du gerne være det? Så kan en vegetar måltidskasse være en rigtig god løsning. Det kan du kan prøve en hos Simple Feast.

Definitionen af en vegetar er, at en vegetar spiser plante-fødevarer. Det vil sige, at som udgangspunkt spiser en vegetar ikke kød og fjerkræ, og fisk og skaldyr indgår heller ikke som en del af en vegetarkost. Grunden til, at ’som udgangspunkt’ bruges i beskrivelsen af en vegetar, er, at der til vegetarisme hører flere undergrupper. Nogle vælger at supplere planteføden med enkelte fødevaregrupper fra netop den animalske fødevareverden.

Vegetarisme kan derfor betragtes som en ’overkategori’, hvor underkategorierne tilpasser kosten efter deres præferencer. Blandt andet vælger nogle vegetarer at supplere planteføden med mælkeprodukter, hvilket betegnes som ’lakto-vegetarisme’. Indgår æg stadig som en del af kosten, er betegnelsen ’ovo-vegetarisme’. Undergruppen, der spiser både mælkeprodukter og æg, kaldes for ’lakto-ovo-vegetarisme’. Dette er blot eksempler, og der findes også andre typer vegetarer.

Hvorfor blive vegetar?

Det er ikke til at komme uden om, at der de seneste år er kommet et øget fokus på at skære ned på kødforbruget og skrue op for mængden af grønt og plantebaserede fødevarer. Ønsker du at fjerne kød og nogle andre animalske produkter systematisk fra din kost, er der flere kostretninger at hente inspiration fra eller ’blive en del af’. Vegetarisme bliver mere og mere udbredt, og der kan være flere grunde til, at andelen af vegetarer er stødt stigende.

Det kan både være i forhold til samfundsmæssige aspekter såsom miljø og bæredygtighed eller etiske årsager i forbindelse med dyrevelfærd. Men flere vælger også at blive vegetar grundet en personlig interesse for at øge sundheden og mærke de gavnlige, helbredsmæssige effekter ved at skære ned på animalske fødevarer. Den mest væsentlige årsag til at blive vegetar er, at du har lyst. Lysten kan dog også være forbundet med førnævnte årsager – eksempelvis, at du har lyst på grund af dine tanker om dyrevelfærd og din egen sundhed.

Inspiration til en vegetarisk hverdag

Uanset om du allerede har taget valget om at blive vegetar, eller om du stadig overvejer at tage skridtet, er det altid rart med inspiration til, hvordan vegetariske retter kan sammensættes – og hvor du stadig får de nødvendige proteiner. Måske er du erfaren i at lave kødfrie retter, eller måske er du helt grøn på området. Når der skal sættes kødfri middag på bordet, er der flere alternativer løsninger, du kan ty til. Alternativer til kød popper frem i supermarkederne i disse tider, og eksempelvis er der flere fødevareproducenter, der fremstiller plantefars. Plantefars kan være ideelt at afprøve, hvis du på en enkel måde vil skifte hakket kød i lasagnen, kødsovsen eller frikadellerne ud med plantefars i stedet for. En anden fødevare, der har været populær blandt vegetarer i årevis, er tofu.

Tofu er en ost, der består af sojabønner og smager i sig selv ikke af så meget. Derfor er tofuen særligt egnet til at komme i sammenkogte retter, hvor osten kan trække en masse smag. Ud over de kødfrie alternativer findes der selvfølgelig også en række naturlige fødevarer spækket med proteiner. Det kan blandt andet være forskellige former for bønner, linser og kikærter, som ligeledes er velegnede til sammenkogte retter, men du kan også kaste dig ud i at lave ’grøntsagsbøffer’ samt diverse spreads/smørepålæg og dip. Derudover er diverse kerner, frø og kornprodukter gode at implementere i kosten, da de foruden proteiner indeholder fibre, vitaminer og mineraler samt gode, sunde fedtstoffer.

Pescetar

Pescetar

Normalt bliver en vegetar opfattet som en, der udelader kød fra sin kost, men der findes flere kategorier inden for vegetarisme. Hver underkategori har implementeret fødevarer i kosten, som passer til præferencer i forhold til fødevarer. En af underkategorierne er ’pesco-vegetar’, som i daglig tale kaldes ’pescetar’. En pescetar spiser som udgangspunkt plantebaseret ligesom andre vegetarer, men fisk og skaldyr indgår også i en pescetars kost. Ikke alle pescetarer udelukker æg og mælkeprodukter.

  • Du kan bestille en vegetarisk måltidskasse i dag hos Simple Feast

Hvorfor blive pescetar?

Flere og flere vælger en vegetarisk kost, og for dem, der ikke går hele vejen, er kødfrie dage blevet populære. Som pescetar spiser du primært plantebaseret, og dine måltider har blandt andet grøntsager, bælgfrugter og kornprodukter som hovedingredienser, men supplerer med fisk, skaldyr, æg og mælkeprodukter. Følger du en pescetarisk kost, får du en masse fordele sundhedsmæssigt.

Dit helbred drager fordel af alle de grøntsager og frugter, som indgår i din kost. Samtidig sikrer du også, at din krop får den nødvendige protein og nok af de sunde omega-3 fedtsyrer gennem fisk. Derudover anbefaler Sundhedsstyrelsen, at danskerne skruer op for det ugentlige indtag af fisk og væsentligt ned for forbruget af kød. Dette vidner om, at der er flere sundhedsfremmende goder ved at vælge en pescetarisk kost.

Næringsmæssige fordele ved en pescetarisk kost

Hvis du overvejer at blive vegetar, men ikke kan undvære fisk, er der masser af inspiration at hente fra den pescetariske kost. Der findes oceaner af forskellige fisk og former for skaldyr, hvilket giver dig rig mulighed for at afprøve forskellige varianter og dermed også få forskelligartede næringsstoffer. Eksempelvis indeholder fede fisk som makrel, laks og sild en masse gode fedtstoffer, D-vitamin, selen og jod.

Derudover er der også magre fiskearter, som også er glimrende proteinkilder, men samtidig kalorielette. Foruden fisk og skaldyr er mælkeprodukter og æg også implementeret i kosten. Derfor får pescetaren fortsat alle nødvendige vitaminer og mineraler samt de helbredsmæssige fordele, der er ved at beholde disse fødevarer i kosten. De næringsstoffer, disse fødevarer supplerer en vegetarisk kost med, kan altså være en væsentlig hjælp til at opretholde din sundhed eller få bugt med helbredsmæssige problemer.

Fordele for miljøet

Du bliver pescetar, fordi du har lyst til at udelade kød fra din kost, men måske også på grund af de mange sundhedsmæssige fordele, der er ved denne kostretning. Men det er ikke kun dig, der ’vinder’ ved at fravælge kød og tilvælge en pescetarisk kost. Det gør miljøet også. Omkostningerne for klimaet er nemlig betydeligt højere i forbindelse med kødproduktion sammenlignet med fiskefangst og avl af afgrøder. Dog er det væsentligt at have in mente, at produktionen af mælkeprodukter er en tung post i klimaregnskabet.

Når det gælder fiskefangst, er der nogle faktorer, du kan holde øje med, for at tænke mere bæredygtigt. Over hele verden bliver der fanget fisk, og hos nogle fiskerier er etikken nærmest ikke-eksisterende. Konventionelt fiskeri har betydning for (vand)miljøet. Derfor kan du kigge efter forskellige mærkninger, der er din garanti for, at fisken kommer fra et fiskeri, der efterlever flere kvalitetskrav. Du kan blandt andet kigge efter MSC- og ASC-mærket og/eller vælge økologiske fisk.

vind et gavekort til retnemt

Vind et gavekort til RetNemt

Sådan deltager du:

For at deltage i konkurrencen om at vinde et gavekort til RetNemt, skal du blot kommentere på vores facebookopslag og skrive hvilken måltidskasse der er din favorit fra RetNemt. Det gør du lige her.

Du kan se udvalget af de lækre måltidskasser fra RetNemt lige her: RetNemt måltidskasser

***Konkurrencen udløber torsdag den 22. november 2018 kl. 19:00. Vinderen vil få direkte besked.

(Opdateret 22/11-2018: Konkurrencen er slut og vinderen er fundet.)

→ Vi kører løbende konkurrencer på vores facebookside, så følg os endelig og øg dine muligheder for at vinde de helt store præmier.

Måltidskasser

Maaltidskasserne.dk udlodder et gavekort á 500 kroner til RetNemt. RetNemt er en af de største udbydere af måltidskasser herhjemme og går faktisk helt tilbage til 2006, hvor de lancerede deres første måltidskasse. I dag har de mere end 100 ansatte og leverer måltidskasser til hele landet. De er udstyret med en Elite-smiley fra Fødevarestyrelsen og så har de 4 grønne stjerner på Trustpilot.

Det seneste år er måltidskasser blevet enormt populære og efterspørgslen er mere end fordoblet, sammenlignet med sidste 2017. Med måltidskasserne fra RetNemt kan man bestille mad helt ned til kun 2 personer, og priser helt ned til 57,5 kroner pr. person.

Maaltidskasserne.dk

Læs også vores mange artikler om blandt andet mad til dørennem aftensmad og måltidskasser. Desuden kan du også finde den komplette liste over udbydere af måltidskasser lige her.

Lakto-vegetar

Lakto-vegetar

Hvis du går med tanken om at blive vegetar, er du måske stødt på betegnelsen lakto-vegetar. Du kan gøre det nemmere ved at bestille en vegetarisk eller vegansk måltidskasse hos Simple Feast. Lakto-vegetarer hører til en underkategori inden for vegetarisme, og denne undergruppe har inkluderet mejeriprodukter i kosten. Det betyder, at en lakto-vegetar spiser plantebaseret ligesom en vegetar, men har ikke udelukket mælk, ost, yoghurt etc. fra kosten, hvilket en vegetar har. Det betyder også, at en lakto-vegetar lader mælkeprodukter indgå i madlavningen – eksempelvis mayonnaise, dressinger med cremefraiche eller sammenkogte retter og supper med fløde.

Næringsstoffer i en lakto-vegetarisk kost

Når du lever som lakto-vegetar, har du fravalgt animalske fødevarer i form af kød, men ikke i form af mejeriprodukter. Som lakto-vegetar skal du derfor være opmærksom på at sammensætte din kost således, at du får de næringsstoffer, som du ville få fra kød, fjerkræ, fisk og æg eller andet steds. Især fisk og æg indeholder mange vitaminer og mineraler, som er essentielle for gruppen og er desuden fødevarer, der er rige på proteiner og sunde fedtstoffer. Det er nødvendigt for de fleste vegetarer at supplere den daglige kost med et tilskud af B12-vitamin, da disse kun findes i animalske fødevarer.

Da mælkeprodukter er animalske fødevarer, indeholder disse naturlig B12-vitamin. Ved at vælge en lakto-vegetarisk kost vil du dermed overvejende kunne få tilstrækkeligt med B12-vitamin gennem din kost. Er du i tvivl om, hvorvidt du får nok, bør du kontakte din læge. En anden fordel ved ikke at fravælge mælkeprodukter er, at disse er væsentlige kilder til calcium (kalk). Calcium er et mineral, som er essentielt for, at dine knogler kan opbygges og gøres stærke. Derudover skal du være opmærksom på dit indtag af blandt andet selen, jod og D-vitamin.

Sundhedsmæssige fordele ved en lakto-vegetarisk kost

En vegetarisk kost er forbundet med mange sundheds- og helbredsmæssige fordele. Grunden til det er især, at du skruer ned for kød og op for grøntsager og fibre. Selvom det kan lyde som en større opgave at sammensætte en kost, der sikrer, at du stadig får den rette mængde næringsstoffer gennem din kost, så kan det sagtens lade sig gøre at sammensætte en lakto-vegetarisk kost med alt det, du har brug for. Sammenlignet med en ’almindelig’ dansk kost indeholder den lakto-vegetariske kost eksempelvis væsentligt færre kalorier, mindre af det usunde fedt og mindre salt.

Omvendt kan du gennem en lakto-vegetarisk kost få flere fibre, da dine måltider mere eller mindre automatisk vil blive baseret på grove grøntsager, frugter og forskellige former for linser og bønner, der er gode, naturlige kilder til protein. Som nævnt spiser en lakto-vegetar blandt andet ikke fisk og æg, der ellers bidrager med sunde fedtstoffer. Fede fisk indeholder blandt andet omega-3 fedtsyrer, som er nødvendige at få tilført, da kroppen ikke selv kan producere det. En lakto-vegetar kan i stedet få omega-3 fedtsyrer ved blandt andet at spise valnødder, chiafrø eller traditionelt omega-3 som kosttilskud fremstillet af fiskeolie, men efterhånden er der flere producenter, der tilbyder dig omega-3 tilskud baseret på eksempelvis chiafrø eller alger.

Lakto-ovo-vegetar

Lakto-ovo-vegetar

En lakto-ovo-vegetar spiser som en vegetar plantebaseret, men desuden også mælkeprodukter og æg. ’Lakto’ – eller ’lacto’ – er latinsk og betyder mælk, mens ’ovo’ er det latinske ord for æg. De fleste, der lever vegetarisk, er lakto-ovo-vegetarer, men bruger blot betegnelsen vegetar. Det er også denne form for vegetarisme, de fleste tænker på, når de tænker på en vegetarisk kost. Dette er også kommet til indenfor måltidskasser. Du kan læse mere om vegetariske og veganske måltidskasser her.

Mælkeprodukter og sundhed

En lakto-ovo-vegetar, der altså inkluderer mælkeprodukter i sin kost, kan få nogle af de sundhedsmæssige fordele, der netop er ved disse fødevarer. Mælkeprodukter har været et omdiskuteret emne, og der er opstået flere myter om produkterne. Dog har en gruppe af danske forskere vist, at det ikke er skadeligt at indtage mælkeprodukter. Derimod kan mælkeprodukter gavne dit helbred ved eksempelvis at minimere dine risici for slagtilfælde og hjerte-kar-sygdomme.

Dine knogler skal holdes stærke og sunde, og derfor er en række næringsstoffer helt essentielle. Calcium, som i daglig tale går under navnet kalk, er et mineral, der i særdeleshed bidrager til, at dine knogler styrkes. Flertallet indtager calcium gennem mælkeprodukter – eksempelvis gennem et glas mælk til maden eller en skive ost på brødet. Calcium findes desuden også i grove grøntsager, bønner, fuldkorn og nødder. Da en lakto-ovo-vegetar baserer sin kost på grønt og fuldkorn og desuden inkluderer mælkeprodukter, er der ingen umiddelbar fare for at få for lidt calcium gennem kosten.

Fordele ved at spise æg

Ligesom der er fordele ved at have mælkeprodukter i sin kost, er der også en række fordele ved at spise æg, selvom du er vegetar. Æg er fyldt med proteiner, og blommen er proppet med sunde fedtstoffer, som bidrager til en god mæthed. Derudover indeholder et æg næsten alle de næringsstoffer, du har brug for – med undtagelse af C-vitamin og fibre. Du får en stor mængde B12-vitamin gennem æg. B12-vitamin kan du kun få gennem animalske fødevarer, hvorfor vegetarer – eller veganere – der ikke spiser animalske produkter, får B12-vitamin enten som tilskud eller gennem andre fødevarer. Ligesom mælkeprodukter medvirker æg til, at dine knogler bliver stærkere. Opbygningen af knogler kræver calcium, som optages mest optimalt i kroppen i selskab med D-vitamin, som findes i æg. Der er altså mange fordele at hente ved at spise æg – hvad enten du foretrækker dem blødkogte, hårdkogte, som spejlæg eller som en luftig omelet.

Mælkeprodukter og æg med god samvittighed

Både produktionen af mælkeprodukter og æggeindustrien bliver af etiske og miljømæssige grunde hyppigt diskuteret. Dog er der ting, du selv kan gøre for at inkludere mælkeprodukter og æg i din kost og stadig have samvittigheden intakt. En af de nemmeste måder, hvorpå du kan gøre en forskel, er at gå efter økologiske mælkeprodukter og æg. Vælger du økologi, er du sikret, at der er taget hånd om både dyrevelfærden og naturen. Det betyder, at der eksempelvis er taget hensyn til dyrenes sociale mønstre, at de har haft adgang til naturen, og at de har fået kvalitetskost.

Fleksitar

Fleksitar

Vi kan ikke komme udenom, at Danmark er et landbrugsland, og eksporten af kød er en væsentlig indtægtskilde for de danske landmænd. På den anden side kan det heller ikke ignoreres, at landbrugsindustrien, røde bøffer og flæskesteg er syndere, når det gælder klimaet. Ved at tilpasse vores kost og ikke være blege for at afprøve alternativer til kød, kan vi i flok hjælpe klimaet og miljøet godt på vej. Mange forskellige kostretninger og overbevisninger er kommet frem de seneste år. Både på verdensplan og herhjemme i Danmark.

  • Vil du spise mindre kød kan du f.eks. bestille en vegetar måltidkasse fra Simple Feast her

Især kost, hvor der skæres betydeligt ned for forbruget af kød og animalske produkter, er blevet populære. Det skyldes særligt danskernes øgede bevidsthed om, hvordan madvaner påvirker miljøet og klimaet. Eksempelvis vælger flere og flere at indføre såkaldte kødfrie dage derhjemme og i stedet sætte fokus på grøntsager og planter som proteinkilden i måltiderne. Nogle vælger at blive veganere, som udelukkende spiser plantebaseret. Andre er vegetarer, som ligeledes lever plantebaseret, men supplerer med æg og/eller diverse mælkeprodukter. Har du ikke mod på at gå hele vejen og sige farvel til lørdagskyllingen og flæskestegen juleaften, så kan det være, at ’fleksitar’ måske er noget for dig?

Hvad er en fleksitar?

Der er mange måder at skære ned på kødforbruget. Selvom det er en stor hjælp for klimaet, at alle tænker mere over forbruget af animalske produkter, så er det alene dig, der skal bestemme, hvad du sætter tænderne i. Vil du alligevel gerne have nogle point på samvittighedskontoen, og tænker du, at du sagtens kan undvære kød det meste af tiden? En fleksitar er en person, der er vegetar på deltid. Det betyder, at du primært spiser som en vegetar gør, men af og til vælger du også at spise kød. Det kan for eksempel være, hvis du skal til middag hos andre, eller hvis du skal til et større arrangement, hvor du ikke selv har kontrol over, hvad der serveres.

Som fleksitar kan det blandt andet være oplagt at skifte hakkebøffen ud med en bøf lavet af linser, bønner eller grøntsager. Den øgede bevidsthed om kødprodukters negative indflydelse på klimaet har medført, at både supermarkeder, bloggere og tv-programmer hjælper danskerne med at skifte kødet ud med andre alternativer. Derfor er det blevet væsentligt nemmere for dig at finde frem til vegetariske retter, hvor der ikke er indgået kompromis med smag og konsistens, og hvor du stadig opnår mæthed. Det handler blot om at turde ændre på dine vaner og finde inspiration – kun fantasien sætter grænser i køkkenet.

Andre fordele ved at leve som fleksitar

Du kan bidrage til at skåne miljøet ved i stigende grad at fravælge animalske produkter, men der er også andre fordele ved at leve som fleksitar. Du kan blandt andet være med til at sætte fokus på dyreetik og bæredygtighed, og nogle mener også, at mindre kød har en positiv effekt på helbredet og sundheden. Din pengepung vil også takke dig, hvis kød udgør en mindre del af dit madbudget. Det er nemlig betydeligt billigere at leve plantebaseret og skifte kød ud med eksempelvis bønner og linser. Både bønner og linser findes i et hav af forskellige udgaver, hvilket inviterer dig til at eksperimentere med forskellige opskrifter og få stimuleret dine sanser.

Med måltidskasser bliver det ikke nemmere at komme i gang med at spise mindre kød. Du kan læse mere om måltidskasser her, og vegetariske og veganske måltidskasser her.

Aarstiderne weekendlevering

Aarstiderne; nu med weekendlevering af måltidskasser

Aarstiderne brager derudaf: Vil levere til weekenderne

Der er ingen tvivl om, at danskerne efterhånden har taget måltidskasse-konceptet til sig – det mærker man i den grad hos den danske virksomhed Aarstiderne, der siden 2013 har oplevet et markant vokseværk. På få år har man således formået at vækste nettoomsætningen med hele 144%. Nu planlægger virksomheden fra Barrit i Midtjylland at erobre danskernes weekender og skaffe mad på bordet med sine Weekendkasser.

Ridder med på en bølge

Aarstiderne har på få år opbygget et unikt koncept bestående af smagfulde måltidskasser i forskellige nicher, herunder såvel til den travle familie, men også vegetarer, veganer og fitnessfolk. Dette har åbnet op for helt nye målgrupper og potentielle kunder, som drømmer om at kvitte tjansen foran kødgryderne og i stedet bruge tiden på noget andet. Virksomheden har dog også nydt godt af en generel tendens herhjemme, der bunder i selv samme ønske om at reducere den tid, vi bruger på madlavning, uden at det går ud over kvaliteten eller kosten.

Det kan aflæses direkte i Aarstidernes imponerende regnskaber, som bugner af sundhed og styrke. Virksomheden har ikke blot mere end fordoblet sin nettoomsætning på en kortere årrække. Man formår nemlig også at præstere et meget tilfredsstillende overskud. Sund, nærende og nem mad kan tilsyneladende godt betale sig, hvilket sandsynligvis også spiller en rolle ift. Aarstidernes nye ambition om at indtage weekenden med sine måltidskasser.

Nem mad i weekenderne med Weekendkasser

Aarstiderne er blevet rigtig gode til at hjælpe folk i hverdagen fra søndag til midt i ugen. Men mange danskere vil også gerne have noget inspiration til weekenden, og her har man jo ofte lidt mere tid. Så derfor er vores nye initiativ med økologiske måltidskasser til weekenden en naturlig udvikling for os,” udtaler CMO i Aarstiderne, Philip Thestrup.

Der er således lagt i kakkelovnen til en videreudvikling af det eksisterende koncept med udgangspunkt i gode, økologiske råvarer – sandsynligvis tilsat opskrifter, der kræver en smule længere tid end de traditionelle måltidskasser til hverdagene, men stadig med afsæt i et ønske om at gøre madlavningen nemmere uden at slække på smag og sundhed.

Ifølge virksomheden er ambitionen på kort sigt, at 10% af de eksisterende kunder også vælger at udvide deres aftale til at omfatte weekenden. Ydermere håber Aarstiderne formentlig, at mange af de nye kunder, der får øjnene op for måltidskasse-konceptet, også vil vælge at alliere sig med virksomheden, når der skal mad på bordet i weekenden.

Attraktivt tilbud

Hvorvidt den nye satsning bliver en succes eller ej, kan kun tiden vise. Der er vind i sejlene ift. måltidskasser som koncept, og der er ingen tvivl om, at Weekendkasserne for mange umiddelbart vil være et attraktivt alternativ til selv at skulle snitte og hakke, men også ift. ”konkurrenterne” som fastfood eller færdigretter. Omvendt har de fleste, som Aarstiderne også selv nævner, mere tid i weekenderne til at lave mad, ligesom prisen naturligvis også spiller en væsentlig rolle.

Hvad tænker du om den nye satsning? Lyder Weekendkasserne som noget for dig? Lad os høre din mening i kommentarerne.

simple feast reklame

Simple Feasts kontroversielle reklame

Kød = cigaretter? Ja, ifølge ny kampagne

Det er efterhånden de færreste, der anfægter cigaretters skadelige virkning – talrige undersøgelser har vist, at regelmæssig rygning har konsekvenser, som strækker sig fra dårlig kondition til en væsentlig højere risiko for kræft. Men hvad med den store hakkebøf, der står på menuen i aften? I en ny kampagne sammenligner måltidskassevirksomheden Simple Feast, kødspisning med rygning og opfordrer i samme ombæring danskerne til at skære ned på kødet. De sælger bl.a. vegetariske måltidskasser.

Hotline skal hjælpe hr. og fru Danmark med at droppe kødet

Og Simple Feast mener det tilsyneladende (relativt) alvorligt. Virksomheden har nemlig oprettet en hotline bemandet af ernæringseksperter, hvor kødspisende danskere, der går med overvejelser om eller sidder inde med spørgsmål ift., hvordan de kan skære ned på eller sågar droppe kødet, kan få rådgivning. Forhåbningen er, at danskere, som er seriøse omkring ønsket at skære ned på deres kødforbrug, vil gribe knoglen. ”Der sidder uddannede ernæringseksperter og læger bag telefonerne, så hvis du vil have seriøse spørgsmål, så får du seriøse svar,” udtaler administrerende direktør i Simple Feast, Jakob Jønck.

Hotlinen er en del af en større kampagne, der blandt andet også omfatter reklamer på TV, togstationer, busser og uddannelsesinstitutioner landet over – alt sammen med målet om at sætte spørgsmålstegn ved vores allesammens kødforbrug og skabe debat om kødets – ifølge Simple Feast – skadelige virkninger.

Et realitycheck og en opfordring til handling

Det er naturligvis altid en god idé at overveje, hvem der er afsenderen af et budskab, der forsøger at skabe debat, og i denne forbindelse er de færreste formentlig i tvivl om, at Simple Feast har en kommerciel interesse i kampagnen – nemlig at få flere danskere til at hoppe med på vegetar- eller veganervognen og forhåbentlig abonnere på virksomhedens måltidskasseordning. Ikke desto mindre udtaler Jakob Jønck, at der også ligger noget mere ideologisk til grund for kampagnen. ”Meningen med kampagnevideoen er at få os til at kigge på os selv og sige: hvor er det absurd den måde, vi lever på,” siger direktøren til dagbladet Politiken.

Et realitycheck og en opfordring til handling? Bedøm selv – se videoen nedenfor:

Misvisende eller ej?

Sammenligningen af vores kødforbrug med rygning har allerede bragt manges sind i kog, der påstår, at kampagnen både er usaglig og misvisende. De kritiske røster påpeger blandt andet, at kød (processeret okse- og svinekød) ifølge WHO øger risikoen for visse kræftsygdomme med 18%, mens rygning udsætter dig for en væsentlig større risiko – helt op til 2.500%. Statistikkerne taler således umiddelbart sit tydelige sprog – i hvert fald for så vidt angår den øgede risiko for kræft. Og flere eksperter mener da også, at der snarere er tale om en skræmmekampagne end reel oplysning. ”At droppe kødet kan være okay, men det er vildledende at bruge skræmmekampagner og sammenligne det med rygning. Det er helt ude i hampen,” mener ernæringsprofessor Arne Astrup fra KU ifølge Politiken.

Selv mener Simple Feast, at sammenligningen skal forstås som en ”absurd joke”. Hvad synes du? Giv din mening til kende, og lad os høre, om du er enig i kampagnens budskab.