Menu

Vegetar

Hvad er en vegetar? 

Definitionen af en vegetar er, at en vegetar spiser plantebaseret. Det vil sige, at som udgangspunkt spiser en vegetar ikke kød, fjerkræ, fisk og skaldyr. Grunden til, at ’som udgangspunkt’ bruges i beskrivelsen af en vegetar, er, at der til vegetarisme hører flere undergrupper. Nogle vælger at supplere planteføden med enkelte fødevaregrupper fra netop den animalske fødevareverden.

Vegetarisme kan derfor betragtes som en ’overkategori’, hvor underkategorierne tilpasser kosten efter deres præferencer. Blandt andet vælger nogle vegetarer at supplere planteføden med mælkeprodukter, hvilket betegnes som ’lakto-vegetarisme’. 
Du kan læse mere om Lakto her: https://www.maaltidskasserne.dk/lakto-vegetar/

Hvis både mælk og æg indgår i kosten, er betegnelsen lakto-ovo-vegetarisme. Læs med her, hvis du vil vide mere. 

Undergruppen, der spiser både mælkeprodukter og æg, kaldes for ’lakto-ovo-vegetarisme’. Dette er blot eksempler, og der findes også andre typer vegetarer.

vegetar

Hvorfor blive vegetar?

Det er ikke til at komme uden om, at der de seneste år er kommet et øget fokus på at skære ned på kødforbruget og skrue op for mængden af grønt og plantebaserede fødevarer. Ønsker du at fjerne kød og nogle andre animalske produkter systematisk fra din kost, er der flere kostretninger at hente inspiration fra eller ’blive en del af’. Vegetarisme bliver mere og mere udbredt, og der kan være flere grunde til, at andelen af vegetarer er stødt stigende.

Det kan både være i forhold til samfundsmæssige aspekter såsom miljø og bæredygtighed eller etiske årsager i forbindelse med dyrevelfærd. Men flere vælger også at blive vegetar grundet en personlig interesse for at øge sundheden og mærke de gavnlige, helbredsmæssige effekter ved at skære ned på animalske fødevarer. Den mest væsentlige årsag til at blive vegetar er, at du har lyst. Lysten kan dog også være forbundet med førnævnte årsager – eksempelvis, at du har lyst på grund af dine tanker om dyrevelfærd og din egen sundhed.

Inspiration til en vegetarisk hverdag

Uanset om du allerede har taget valget om at blive vegetar, eller om du stadig overvejer at tage skridtet, er det altid rart med inspiration til, hvordan vegetariske retter kan sammensættes – og hvor du stadig får de nødvendige proteiner. Måske er du erfaren i at lave kødfrie retter, eller måske er du helt grøn på området. Når der skal sættes kødfri middag på bordet, er der flere alternativer løsninger, du kan ty til. Alternativer til kød popper frem i supermarkederne i disse tider, og eksempelvis er der flere fødevareproducenter, der fremstiller plantefars. Plantefars kan være ideelt at afprøve, hvis du på en enkel måde vil skifte hakket kød i lasagnen, kødsovsen eller frikadellerne ud med plantefars i stedet for. En anden fødevare, der har været populær blandt vegetarer i årevis, er tofu.

vegetar retter

Tofu er en ost, der består af sojabønner og smager i sig selv ikke af så meget. Derfor er tofuen særligt egnet til at komme i sammenkogte retter, hvor osten kan trække en masse smag. Ud over de kødfrie alternativer findes der selvfølgelig også en række naturlige fødevarer spækket med proteiner. Det kan blandt andet være forskellige former for bønner, linser og kikærter, som ligeledes er velegnede til sammenkogte retter, men du kan også kaste dig ud i at lave ’grøntsagsbøffer’ samt diverse spreads/smørepålæg og dip. Derudover er diverse kerner, frø og kornprodukter gode at implementere i kosten, da de foruden proteiner indeholder fibre, vitaminer og mineraler samt gode, sunde fedtstoffer.

Hvis du ikke selv har mod på, at lave veganske måltider, så kan du prøve en måltidskasse fra Simple Feast

Avatar photo

af Camilla | 22. april 2021

Sådan kommer du i gang

Vælg leverandør

Vælg din ønskede leverandør af måltidskasser fra vores store udvalg

Få leveret til døren

Vores leverandører leverer din måltidskasse lige til din hoveddør.

Tilbered maden

Tilbered maden - dette tager oftest blot 15-30 min.

Veganer
Lakto-vegetar

Blandt andet nævnt her: