Menu

Lakto-vegetar

Hvad betyder Lakto-vegetar?

Hvis du går med tanken om at blive vegetar, er du måske stødt på betegnelsen lakto-vegetar. Lakto-vegetarer hører til en underkategori inden for vegetarisme, og denne undergruppe har inkluderet mejeriprodukter i kosten. Det betyder, at en lakto-vegetar spiser plantebaseret ligesom en vegetar, men har ikke udelukket mælk, ost, yoghurt etc. fra kosten, hvilket en vegetar har. Det betyder også, at en lakto-vegetar lader mælkeprodukter indgå i madlavningen – eksempelvis mayonnaise, dressinger med cremefraiche eller sammenkogte retter og supper med fløde.

Næringsstoffer i en lakto-vegetarisk kost

Når du lever som lakto-vegetar, har du fravalgt animalske fødevarer i form af kød, men ikke i form af mejeriprodukter. Som lakto-vegetar skal du derfor være opmærksom på at sammensætte din kost således, at du får de næringsstoffer, som du ville få fra kød, fjerkræ, fisk og æg eller andet steds. Især fisk og æg indeholder mange vitaminer og mineraler, som er essentielle for gruppen og er desuden fødevarer, der er rige på proteiner og sunde fedtstoffer. Det er nødvendigt for de fleste vegetarer at supplere den daglige kost med et tilskud af B12-vitamin, da disse kun findes i animalske fødevarer.

lakto-vegetarisk

Da mælkeprodukter er animalske fødevarer, indeholder disse naturlig B12-vitamin. Ved at vælge en lakto-vegetarisk kost vil du dermed overvejende kunne få tilstrækkeligt med B12-vitamin gennem din kost. Er du i tvivl om, hvorvidt du får nok, bør du kontakte din læge. En anden fordel ved ikke at fravælge mælkeprodukter er, at disse er væsentlige kilder til calcium (kalk). Calcium er et mineral, som er essentielt for, at dine knogler kan opbygges og gøres stærke. Derudover skal du være opmærksom på dit indtag af blandt andet selen, jod og D-vitamin.

lakto vegetar opskrifter

Sundhedsmæssige fordele ved en lakto-vegetarisk kost

En vegetarisk kost er forbundet med mange sundheds- og helbredsmæssige fordele. Grunden til det er især, at du skruer ned for kød og op for grøntsager og fibre. Selvom det kan lyde som en større opgave at sammensætte en kost, der sikrer, at du stadig får den rette mængde næringsstoffer gennem din kost, så kan det sagtens lade sig gøre at sammensætte en lakto-vegetarisk kost med alt det, du har brug for. Sammenlignet med en ’almindelig’ dansk kost indeholder den lakto-vegetariske kost eksempelvis væsentligt færre kalorier, mindre af det usunde fedt og mindre salt.

Omvendt kan du gennem en lakto-vegetarisk kost få flere fibre, da dine måltider mere eller mindre automatisk vil blive baseret på grove grøntsager, frugter og forskellige former for linser og bønner, der er gode, naturlige kilder til protein. Som nævnt spiser en lakto-vegetar blandt andet ikke fisk og æg, der ellers bidrager med sunde fedtstoffer. Fede fisk indeholder blandt andet omega-3 fedtsyrer, som er nødvendige at få tilført, da kroppen ikke selv kan producere det. En lakto-vegetar kan i stedet få omega-3 fedtsyrer ved blandt andet at spise valnødder, chiafrø eller traditionelt omega-3 som kosttilskud fremstillet af fiskeolie, men efterhånden er der flere producenter, der tilbyder dig omega-3 tilskud baseret på eksempelvis chiafrø eller alger.

Avatar photo

af Morten | 1. maj 2021

Sådan kommer du i gang

Vælg leverandør

Vælg din ønskede leverandør af måltidskasser fra vores store udvalg

Få leveret til døren

Vores leverandører leverer din måltidskasse lige til din hoveddør.

Tilbered maden

Tilbered maden - dette tager oftest blot 15-30 min.

Vegetar
Lakto-ovo-vegetar

Blandt andet nævnt her: