Hvilken vin skal du vælge til din fisk?
Vælg den rette vin til din fisk
Det kan være en jungle, når man skal vælge vin til sin fisk. Vi har prøvet at give et kort indblik i, hvilken vin der passer bedst til forskellige slags fisk.
Fisk er jo noget af det mest fantastiske, man kan spise. Det er sundt, det skader ikke miljøet særlig meget i forhold til andet kød og ikke mindst, så smager fisk jo helt fantastisk.
Med en fiskekasse til døren, kan du både få frisk fisk og skaldyr, det eneste du skal tænke på er, at tilberede maden. Alt madindkøb er klaret.
Der er uendeligt mange muligheder, når det gælder tilberedning af fisk, men nu vil vi fokusere på det, vi drikker til fisken. Med den rigtige vin, kan du skabe gourmetoplevelser hjemme ved dit eget køkkenbord.
Vin til fisk
Som sagt så kan man tilberede fisk på mange måder, og fisk kan smage meget forskelligt. Derfor skal der også forskellige slags vin til forskellige typer af fisk. Der er altså ikke en vin til alle fisk, men det kommer an på type, tilbehør og tilberedning.
Dog har meget fisk en sart smag, så vinen skal ofte ikke være for overvældende i smagen. En let, syrlig vin er et godt sted at starte. Jo federe fisken og sovsen er, jo mere syrlig skal din vin være. Jo kraftigere smag i retten, jo kraftigere vin, kan du også vælge. Det er i hvert fald en tommelfingerregel.
Vin til torsk
Torsk er let i kødet og sart i smagen. Kogt torsk, der er sartere end stegt torsk, kræver en utroligt let, velafbalanceret hvidvin. Til stegt torsk kan vinen godt være en smule kraftigere. Husk, at tilbehøret også gør en forskel. Hvis torsken serveres i meget fed sovs, så skal vinen være syrlig.
Vin til skaldyr
Tommelfingerregler for valg af vin til fisk gælder også for skaldyr, dog er der en lille undtagelse. Mange kan nemlig godt lide, at skaldyr akkompagneres af noget rigtig luksus. Derfor er en mousserende vin ofte lækkert til det delikate kød i skaldyr.
Vinen skal gerne have en sprødhed og friskhed, som også indebære en masse syre.
Hvis du skal servere jomfruhummer, østers eller krabber til dine gæster, så passer en champagne rigtig godt.
Vin til laks
Laks er den mest populære spisefisk i Danmark. Den er nem at tilberede, skaffe, er smuk og smager dejligt. Hvilken vin, du skal vælge til laks, kommer an på hvilken type laks, du serverer. Gravad laks kræver lidt sødme, det kan for eksempel være en dejlig, tysk Riesling. Hvis du derimod serverer grillet laks, så kan Chardonnay druen ofte være det helt rigtige valg. Vin og mad kan virkelig gå op i en højere enhed, hvis du sikrer dig den rigtige vin til din laks.
Hvidvin til fisk
Fordi man ofte skal have en let, syrlig vin til fisk, så er hvidvin ofte det sikre valg. Mange forbinder hvidvin med fisk. Der indgår også hvidvin i mange fiskeretter, fordi hvidvin klæder fisk godt smagsmæssigt. Tør og halvtør afkølet hvidvin er det sikre valg, men det betyder ikke, at man ikke kan eksperimentere med rødvin til fisk.
Rødvin til fisk
Vi mest vant til at få serveret hvidvin til fisk, men sådan behøver det ikke nødvendigvis være. Hvis du enten ikke særlig godt kan lide hvidvin eller gerne vil eksperimentere lidt med vinen, så kan rødvin faktisk være dejligt også.
Hvis man vil have rødvin til fisk, så skal man bare ikke vælge de tungeste drenge i klassen. Gå efter en rødvin, der er let, ung og frugtig. Både franske og italienske rødvine kan være super til fisk.
Velbekomme.
af Camilla | 25. maj 2022
Sådan kommer du i gang
Vælg leverandør
Vælg din ønskede leverandør af måltidskasser fra vores store udvalg
Få leveret til døren
Vores leverandører leverer din måltidskasse lige til din hoveddør.
Tilbered maden
Tilbered maden - dette tager oftest blot 15-30 min.
Blandt andet nævnt her: